Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cinementaal: Filmcyclus over de Waarheid: 1 Jan Hoogland over de ware aard van het kwaad aan de hand van ‘Hannah Arendt’

11 oktober 2021 19:30 - 22:00

Het kwaad presenteert zich vaak niet groots en overweldigend, maar eerder banaal. Dat concludeert filosofe Hannah Arendt, als zij voor het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker verslag doet van het proces tegen Adolf Eichmann, de oorlogsmisdadiger die verantwoordelijk was voor de logistiek van de transporten van miljoenen Joden naar de vernietigingskampen.

Haar typering van de nazi als nietszeggend mannetje in plaats van gruwelijk monster, schiet veel lezers in het verkeerde keelgat. Arendt verandert van gerespecteerde denker in een soort staatsvijand als ze het, in de ogen van veel Joden, voor Eichmann opneemt in haar stukken.

DUI, 2012, 112 min, Duits/Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

Gesprek – De ware aard van het kwaad?
Hannah Arendt volgt het proces om beter te begrijpen hoe de Holocaust kon gebeuren. Haar theorie en omstreden opvattingen leiden tot een stevige discussie: hoe waar zijn haar claims? Prof. dr. Jan Hoogland leidt ons door deze gedachten. Hoogland is bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie aan de Universiteit Twente en universitair docent bestuurswetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Gegevens

Datum:
11 oktober 2021
Tijd:
19:30 - 22:00
Evenement Categorie:

Locatie

Concordia, Enschede
Oude Markt 15
Enschede, 7511 GA
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Cinementaal
Bekijk de site van Organisator