Mw Tine Wilde : Soulspace
Socrates noemde het zijn Daimonion: een verborgen reisadviseur die hem beschermde op zijn levensreis door hem te weerhouden van iets dat hij op het punt stond uit te voeren. Socrates luisterde altijd zeer zorgvuldig naar deze gids, want volgens hem kwam deze stem van de Godheid. Kunnen we de Daimonion van Socrates vergelijken met wat…
Filosofiecafé Twente: Gerko Tempelman: Fake news vs. de Feiten
Kulturhus, Borne Marktstraat 23, Borne, NederlandSinds Donald Trump president is, gaat het steeds vaker over fake news. We lijken met z’n allen in een partijtje moddergooien terecht te zijn gekomen tussen feiten en alternatieve feiten. Wie heeft er gelijk? En hoe bepaal je dat? De geschiedenis van de filosofie laat zien dat het nog niet zo eenvoudig is om te…
Petran Kockelkoren over De mythe en ons zelfbegrip
Kulturhus, Borne Marktstraat 23, Borne, NederlandOp zondag 15 december 2019 organiseert Filosofiecafé Twente een lezing over De mythe en ons zelfbegrip in het Kulturhus Borne. Over zelfkennis In de westerse filosofie-traditie werd het zelfbegrip zo hoog aangeslagen dat men meende dat het wel vanuit hogere regionen in het aardse lijf moest zijn geparachuteerd. Sinds de evolutietheorie opgeld doet, zoekt men…
Filosofiecafé Twente: Corrie Haverkort over ‘Van woede naar redelijkheid’
Metropool Enschede Willem Wilminkplein 2, Enschede, NederlandZondag 19 januari 2020 geeft Corrie Haverkort een lezing over Van woede naar redelijkheid in Metropool Muziekcafé Enschede. Het bestuur van het Filosofiecafé Twente en het Wilminktheater/Muziekcentrum Enscheden nodigen u hiervoor van harte uit. Inloop vanaf 13.30 uur en de lezing begint om 14.00 uur. Woede en vergelding Een van de heftigste emoties bij het…
Filosofiecafé Twente: Anton van Hooff over De goede dood volgens de stoïci Seneca en Marcus Aurelius
Kulturhus, Borne Marktstraat 23, Borne, Nederland‘Zoals je nu het moment afwacht waarop de vrucht uit de schoot van je vrouw verschijnt, zo dien je ook het uur te verbeiden waarop je zieltje uit zijn hulsel valt,’ schrijft de keizer-filosoof Marcus Aurelius in zijn Vermaningen tot zichzelf. Voor de Stoïcus is de dood iets van de natuur. Die overkomt je, dus…
Cinementaal: Filmcyclus over de Waarheid: 1 Jan Hoogland over de ware aard van het kwaad aan de hand van ‘Hannah Arendt’
Concordia, Enschede Oude Markt 15, EnschedeHet kwaad presenteert zich vaak niet groots en overweldigend, maar eerder banaal. Dat concludeert filosofe Hannah Arendt, als zij voor het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker verslag doet van het proces tegen Adolf Eichmann, de oorlogsmisdadiger die verantwoordelijk was voor de logistiek van de transporten van miljoenen Joden naar de vernietigingskampen. Haar typering van de nazi als…
Filosofiecafé Twente: Jan Hoogland over de Ware aard van het kwaad
Concordia Beeldende Kunst Langestraat 56, EnschedeMisschien is ‘het kwaad’ wel een van de moeilijkste problemen in de geschiedenis van de filosofie. Wat is ‘de ware aard van het kwaad’? Alleen die vraag al. Is het probleem van het kwaad niet eigenlijk dat het niet zou moeten bestaan, omdat het de puurheid van het leven aantast? Maar als iets eigenlijk niet…
Filosofiecafé Twente: Het grootste geluk van het grootste aantal – het utilisme van Bentham en Mill
Kulturhus, Borne Marktstraat 23, Borne, NederlandDit keer treed ik zelf op in het Filosofiecafé Twente met een lezing over het utilisme aan de hand van de vertaling die ik voor ISVW Uitgevers maakte van een tekst van Bentham en twee van Mill (gebundeld in ‘Utilisme’, 2020) en het boek dat ik voor Academia Press redigeerde: ‘Beter worden in goed doen…
Filosofiecafé Twente: Saskia van der Werff over Confucius: De Meester spreekt
Kulturhus, Borne Marktstraat 23, Borne, NederlandDe economische opkomst van China heeft gaandeweg de verhoudingen tussen de hedendaagse grootmachten veranderd. Er staat nog meer op stapel: de huidige leider president Xi Jinping heeft de weg naar Chinees leiderschap op het wereldtoneel al uitgestippeld. Hij verwijst in zijn toespraken regelmatig naar een van zijn grootse inspiratiebronnen: de filosoof Confucius. Klopt het dat…
Films in de Stiftsschool: Beautiful Boy (2018) met inleiding en nagesprek door Timon Meynen
Stiftsschool Het Stift, Weerselo, NederlandJournalist David Sheff en zijn getalenteerde tienerzoon Nic zijn twee handen op één buik. Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld plots in. David besluit om alles in het werk te stellen om zijn zoon te begrijpen en te redden. Maar hoe red je iemand die misschien niet gered wil…